poniedziałek, 11 lutego 2013

American Beauty


American Beauty

Zbliżają się Walentynki więc dziś torcik walentynkowy. Biszkopt przełożony konfiturą malinową i masą z serka mascarpone. Zmniejszyłam o połowę ilość cukru i mleka w masie, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to można dać więcej cukru. W orginalnym przepisie ciasto udekorowane jest płatkami róż czerwonymi i białymi ja udekorowałam mrożonymi malinami.Dekoracja może być dowolna. Przepis z magazynu "Cztery Kąty". Podaje przepis z moimi zmianami! 


Składniki:

3 żółtka
3 białka
160g cukru pudru
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniczanej

Krem:

500g serka mascarpone
28g cukru pudru
40 ml mleka


Dodatkowo:

160g konfitury malinowej
płatki róż lub maliny do dekoracji


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Żółtka utrzeć z polową cukru pudru. W drugiej misce ubijać białka z  resztą cukru pudru,aż powstanie sztywna piana.Połączyć ją z utartymi żółtkami,przesianymi mąkami. Masę piec ok. 30 minut w posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie w kształcie serca( szerokość i wysokość ok 25cm i pojemności 2 litry).
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem.Ciasto przekroić na 2 placki. Jeden posmarować konfiturą malinową i połową kremu.Przykryć drugim plackiem i posmarować go resztą kremu.Udekorować i wstawić  do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz