Orzechowiec z żurawiną
Bardzo dobre wilgotne ciasto,przełożone bitą śmietaną z mascarpone i konfiturą z żurawin, Nie wymaga dużo pracy, naprawdę fajnie się prezentuje i równie dobrze smakuje!
Składniki na ciasto:
180g orzechów włoskich (zmielonych)
375ml gęstej śmietany 18%
70ml oleju
2 jajka
150g cukru pudru
150g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa i dekoracja:
150g konfitury żurawinowej
250ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
kilka żurawin do dekoracji (mogą być suszone)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni a z termoobiegiem do 160 stopni.Blachę 30cm na 40 cm wysmarować tłuszczemi i posypać mąką.
Zmielone orzechy wymieszać z śmietaną,olejem,jajkami,cukrem pudrem,mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce i piec 25-30 minut.Wyjąć i wystudzić na blaszce. Ciasto podzielić na 3 równe paski. Konfiturę zagotować z 2 łyżkami wody,i jeszcze ciepłą posmarować 2 paski.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, i wymieszać z mascarpone na jednolitą masę.Jeden pasek ciasta ułożyć konfiturą na wierzchu rozsmarować połowę masy, następnie kładziemy drugi pasek ciasta z konfiturą i przekładamy resztą kremu,kładziemy ostatni pasek. Ciasto oprószamy cukrem pudrem i układamy żurawine do dekoracji. Smacznego!
Suszoną żurawinę możemy namoczyć w wiśniówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz