sobota, 12 stycznia 2013

Śliwkowe ślimaczki z migdałową kruszonką

Śliwkowe ślimaczki z migdałową kruszonką

 Trochę jesienny wypiek w środku zimy,ale możemy ją sobie umilić, pysznymi bułeczkami z dwoma rodzajami śliwek. Nadzienie jest z świeżych bądż mrożonych oraz zawiera suszone śliwki lub jeśli lubicie,mogą być wędzone! I do tego pyszna migdałowa kruszonka! 

Składniki na ciasto (ok 14 sztuk)

400g świeżych lub mrożonych śliwek
150g suszonych śliwek
150g twarogu
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
2 żółtka (białka zostawiamy do smarowania )
75g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
375g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

kruszonka

125g roztopionego masła lub margaryny
100g mielonych migdałów
150g mąki
75g cukru


Świeże śliwki umyć,osuszyć,wydrylować.Zmiksować.Dodać pokrojone w kawałeczki śliwki suszone.
Żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,olejem,mlekiem i szczyptą soli. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką papierze do pieczenia.Na wierzchu rozsmarować masę śliwkową.Mocno zrolować pomagając sobie papierem. Włożyć na godzinę do zamrażalnika.  
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.  Wszystkie składniki zagniatamy na kruszonkę.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i kroimy na 14 kawałków.Każdy smarujemy ze wszystkich
stron białkiem i obtaczamy w kruszonce.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz