niedziela, 13 stycznia 2013

3 Bit

3 Bit

 Ciasto, które chyba wszyscy znają! Opinie są jednak różne, jedni twierdzą,że za słodkie inni,że ciasto jest pyszne.Jak dla mnie to bardzo dobre.Nie wymaga dużo pracy jest naprawdę bardzo proste i udaje się zawsze.Warto spróbować!


Składniki:

300g herbatników typu petit beurre
550g masy karmelowej z puszki
2-3 łyżki płatków migdałowych
4 szklanki mleka
3 budynie waniliowe
125g masła
3/4 szklanki cukru
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
wiórki czekoladowe


Prostokątną formę wyłożyć herbatnikami.Masę karmelową podgrzać w garnuszku.Ciepłą wylać na ciastka,posypać płatkami migdałowymi i przykryć warstwą herbatników.Schłodzić w lodówce na czas przygotowania następnej warstwy.
3 szklanki mleka zagotować, do wrzącego mleka wlać wymieszane budynie w 1 szklance mleka. Włożyć masło, gotować ok.2 minut.Dodać 1/2 szklanki cukru.Przestudzony ale jeszcze ciepły krem wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek.Wstawić do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.Połączyć ze śmietaną. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście.Posypać wiórkami czekoladowymi. 
Przechowywać w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz