wtorek, 8 stycznia 2013

Keks

Keks

Jak znalazłam przepis na tego keksa piekę go bardzo często.Choć mąż,jak on to nazywa nie lubi ciast suchych tylko z masami i galaretkami to ciasto jak najbardziej mu odpowiada.Jest pyszne, puszyste i zawiera mnóstwo bakalii. Przepis od Dorotus.



składniki:

1 kostka miękkiego masła
1szklanka cukru pudru
5 dużych jajek(żółtka i białka osobno)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
225g przesianej mąki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wódki
500g bakalii(rodzynki,figi,owoce kandyzowane,żurawina,orzechy)


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Ciągle ucierając dodawać stopniowo po jednym żółtku. proszek do pieczenia,mąkę,wanilię,wódkę.Z białek ubić sztywną pianę,1/3 dodać do ciasta aby je rozlużnić, potem wmieszać owoce(wcześniejo mieszam z łyżką mąki aby nie opadły na dno ciasta) i resztę piany.Masę nałożyć do dwóch niedużych keksówek albo jednej dużej wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.Piec w temp.180 stopni przez ok.40 min. do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz