poniedziałek, 23 czerwca 2014

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku



Wiosna i lato to cudowny czas świeżych warzyw i owoców, a więc wykorzystujmy je ile się da, bo nigdy nie są tak aromatyczne te mrożone. A  ja mam dziś świeży zielony groszek, który dostałam od teściowej  i przerobiłam go na zieloną zupkę. Zapraszam do spróbowania!

Składniki: na ok. 4 porcje
400 g zielonego groszku
1 cebula
2 ziemniaki
1 łyżka masła
200 g śmietany kremówki
1 pęczek szczypiorku
sól,pieprz
ok. 1 litra bulionu

Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło. Na maśle podsmażyć kawałki ziemniaków i cebuli, następnie dolać bulion i dolać ok.200 ml kremówki oraz dołożyć zielony groszek. Gotować pod przykryciem przez 20 minut do miękkości. Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną szczypiorkiem i jeśli lubicie z groszkiem ptysiowym lub dodatkową łyżką śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz