Zupa z zielonego groszku
Wiosna i lato to cudowny czas świeżych warzyw i owoców, a więc wykorzystujmy je ile się da, bo nigdy nie są tak aromatyczne te mrożone. A ja mam dziś świeży zielony groszek, który dostałam od teściowej i przerobiłam go na zieloną zupkę. Zapraszam do spróbowania!
Składniki: na ok. 4 porcje
400 g zielonego groszku
1 cebula
2 ziemniaki
1 łyżka masła
200 g śmietany kremówki
1 pęczek szczypiorku
sól,pieprz
ok. 1 litra bulionu
Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło. Na maśle podsmażyć kawałki ziemniaków i cebuli, następnie dolać bulion i dolać ok.200 ml kremówki oraz dołożyć zielony groszek. Gotować pod przykryciem przez 20 minut do miękkości. Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną szczypiorkiem i jeśli lubicie z groszkiem ptysiowym lub dodatkową łyżką śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz