niedziela, 27 października 2013

Cynamonowe muffiny z czekoladą

Cynamonowe muffiny z czekoladą



 

Słynne małe babeczki nadają się na każdą okazje, a udają się nawet osobom początkującym.
Znakomite cynamonowe, przypominają nam o niedługim nadejściu zimy.Pyszne, wilgotne w środku i z niespodzianką czekoladową!

Składniki na 12 sztuk;
250 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
130 g cukru 
80 ml oleju
250 g jogurtu naturalnego
75 ml zimnej kawy
12 kostek czekolady najlepiej gorzkiej


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Papilotki ( o ile takich używacie) włożyć w zagłębienia formy na muffiny.
Mąkę zmieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, jogurtem i kawą. Do płynnych składników dodać suche i pomieszać,  aż się połączą składniki. Do papilotek położyć połowę ciasta i po kostce czekolady.Przykryć pozostałym ciastem.
Muffiny piec ok.20-25 min.na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny zostawić jeszcze przez 5 minut w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





sobota, 26 października 2013

Zupa z dyni i batatów z prażonymi pestkami dyni

Zupa z dyni i batatów z prażonymi pestkami dyni


Sezon dyniowy w pełni a więc i u mnie nie może jej zabraknąć. Znakomicie rozgrzewająca zupa , piękna i cała w jesiennych barwach. Chrupiące, prażone pestki dyni nadają cudownej chrupkości tej zupie. Pyszności !

Składniki:
1 dynia
1 batat
1 marchewka
1/2 pietruszki
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól
pieprz
imbir świeży lub mielony
2 łyżki śmietany 
pestki dyni

Dynię kroimy na ćwiartki, wydrążamy pestki, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut . Marchew, pietruszkę i batat obieramy i kroimy w  kostkę.
Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy upieczoną i obraną ze skórki dynię i gotujemy, aż warzywa będą miękkie ok.20 minut. Następnie miksujemy wszystko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, potrząsając nią od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.             Zupę podajemy z łyżką śmietany posypaną prażonymi pestkami dyni.



Ciasto cytrynowo-makowe

Ciasto cytrynowo-makowe



Pyszne mięciutkie ciasto z cudownym aromatem cytryny. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę  znika w mgnieniu oka. Polecam!

Przepis pochodzi z książki:" Tradycyjne ciasta" Wydawnictwo Olesiejuk

Składniki:
na ciasto:
3 jajka
170 g cukru
szczypta soli
150 g masła
160 g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonego maku
sok i skórka z 2 cytryn
ponadto:
200 g cukru pudru
sok i skórka z 1 cytryny
tłuszcz i mąka do formy

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, małą foremkę długości. 20 cm  masłem i posypać mąką.

Jajka,cukier i szczyptę soli  ubić na puszystą masę. Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z makiem dodać do masy, zmiksować. Dodać roztopione masło,  skórkę startą i sok z cytryn, zmiksować.

Ciasto wyłożyć do foremki i piec na środkowej części piekarnika ok. 40 min. pozostawić do ostygnięcia.

Cukier puder zmiksować na gładką masę z sokiem z cytryny . Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać startą skórką cytrynową.  Smacznego!