piątek, 30 sierpnia 2013

Wykwintny tort malinowy

Wykwintny  tort malinowy



Pyszny biszkopt przełożony kremem malinowym. Niby nic niezwykłego ale pięknie się prezentuje po przekrojeniu, na pewno Wasi goście będą zaskoczeni. Polecam do wypróbowania póki są jeczcze słodkie malinki!


Składniki;
Ciasto biszkoptowe;
5 żółtek
5 białek
5 łyżek zimnej wody
125 g cukru
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
125 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia 

Krem malinowy;
200 g malin
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietany kremówki
200g mielonego twarogu lub serka mascarpone

Do dekoracji:
200 ml śmietany kremówki
płatki migdałowe
świeże maliny


Żółtka utrzeć na puszystą  masę 5 łyżkami zimnej wody,cukrem, cukrem waniliowymi solą. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na masę. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy. Składniki ostrożnie wymieszać trzepaczką do piany.
Równomiernie rozsmarować na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 stopni ok. 12 minut.

Oddzielić nożem krawędź ciasta od blachy. Ciasto pozostawić jeszcze 5 minut na blaszce, po czym przełożyć na posypany cukrem blat. Ostrożnie odkleić od ciasta papier ( w razie problemów z odklejeniem opędzlować papier wodą). Poczekać, aż ciasto ostygnie i pokroić je na pasy, każdy szerokości 5 cm.

Maliny przełożyć do rondla, dodać cukier i cukier waniliowy. Lekko podgrzać.Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Ubić schłodzoną śmietanę. Twaróg utrzeć z malinami na gładką masę. Kontynuując ucieranie, dodawać porcjami bitą śmietanę.Schłodzić w lodówce a gdy zacznie tężeć, krem równomiernie rozsmarować na paskach ciasta.Jeden z pasków zwinąć spiralnie na środku patery. Nawijać pozostałe paski tak, by koniec jednego stykał się z początkiem następnego tworząc ślimaka..Paski nawijać ciasno i przyciskać dłonią do już istniejących zwojów.
Śmietanę przeznaczoną do dekoracji ubić na sztywno i rozsmarować na torcie. Boki udekorować płatkami migdałowymi a górę świeżymi malinami. Schłodzić ok.3 godzin w lodówce. Smacznego!


poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tort tęczowy

Tort tęczowy


Tort był robiony na 4 urodziny mojego synka Jasia. Jaś zachwycony ilością kolorów i bardzo ciekawy jak mi się udało zrobić taki kolorowy tort. Reszta rodziny również podziwiała tort. Wygląda naprawdę fantastycznie choć w smaku to nic nadzwyczajnego, po prostu biszkopt przełożony serkiem mascarpone z bitą śmietaną. Używałam barwników w proszku .Barwniki należy dozować wg. uznania jaki kolor chcecie uzyskać. Nie udało mi się zrobić zdjęcia tortu w całości więc jest tylko namiastka.
Przepis na biszkopty pochodzi od Dorotus.

Składniki na 2 blaty biszkoptowe:
3 duże jajka
150 g drobnego cukru
75 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
barwniki ( czerwony, pomarańczowy,żółty, zielony,niebieski,bordowy,fioletowy)

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,dalej ubijając.Dodawać  po kolei żółtka dalej ubijając. Mąki wymieszać i przesiać do ciasta wymieszać na bardzo wolnych obrotach.Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 częśći i dowolnie  dozować ilość barwników aż uzyskacie odpowiedni kolor.
Piec w temp.160-170 stopni ok. 20 minut.



Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. 60 cm opuścić je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Masa:
750 g serka mascarpone
500 g śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier dalej ubijając, wmieszać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do masy.

Dowolnie przekładać kolory blatów i smarować masą, udekorować wg uznania.




niedziela, 25 sierpnia 2013

Pasta z sardynek z serem

Pasta z sardynek z serem


Pasty rybne to nic nadzwyczajnego, a jednak wszyscy je lubimy. Ta jest niesamowicie szybka a i smaczna! 


Składniki:

puszka sardynek w sosie własnym ( mogą też być w oleju albo wędzone wg. uznania co kto lubi najbardziej)
250 g twarożku
sól 
pieprz

Sardynki przełożyć do miseczki ( odlać zgromadzoną wodę) rozgnieść bardzo dokładnie widelcem , dodać ser biały i rozgnieść. Wszystko wymieszać razem doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

piątek, 9 sierpnia 2013

Shrek

Shrek



Zielony przekładaniec, mięciutki biszkopt z z dwoma warstwami kremu i galaretką na pewno spodoba się nie jednemu dziecku, a przy tym idealny na letnie upały. Bardzo ładnie się kroi, a więc będzie idealny na wszelkie imprezy rodzinne.

Składniki
Biszkopt;
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa;
3 szklanki soku (kiwi,banan.jabłko
3 opakowania budyniu śmietankowego
Pianka;
1 opakowanie galaretki agrestowej
500 ml śmietanki kremówki
2 opakowania bitej śmietany w proszku
Ponadto;
2 op. ciastek z galaretką w czekoladzie np.cytrynowych
2 op. galaretki agrestowej

Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać żółtka nadal ubijając. Stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach  25x40 cm.                                   Piec 25 minut w 180 stopniach.

Masa budyniowa;
W jednej szklance soku rozmieszać proszek budyniowy, a resztę zagotować i wmieszać rozprowadzony proszek, gotować ok. 1 minut aż budyń zgęstnieje.Mieszać caly czas aby nie powstały grudki. Wystudzić.

Pianka:
Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody.Wystudzić. 
Śmietanę ubić ze śmietanką w proszku i połączyć z wystudzoną galaretką.

Przygotować galaretki wg. przepisu na opakowaniu.
Na zimny biszkopt wyłożyć wystudzoną masę budyniową. Ułożyć ciastka. Tężejącą piankę równomiernie rozsmarować. Zalać tężejącą galaretką. Przechowywać w lodówce.    Smacznego!



wtorek, 6 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą



Sezon śliwkowy rozpoczynam szybkim i pysznym ciastem  z chrupiącą bezą. A więc do dzieła !


Składniki
Ciasto;
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
5 żółtek
kostka margaryny
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek
Beza;
5 białek
1 szklanka cukru


Mąkę przesiać z proszkiem, dodać margarynę, żółtka, śmietanę,cukier i szybko zagnieść ciasto można w mikserze.
 Formę 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia , ciastem wyłożyć formę i rozłożyć wypestkowane śliwki. Ubić pianę z 5 białek pod koniec ubijania stopniowo dodawać szklankę cukru. Ubijać ok.10-15 minut.
Pianę wyłożyć na śliwki i piec ok.1 godz. w temp.180 stopni.

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ciasto z makiem i kruszonką

Ciasto z makiem i kruszonką





Nie jest to typowo letnie ciasto, ale cóż  trzeba wykorzystać pozostałą masę makową a poza tym ja lubię makowce bez względu na porę roku. Wilgotne ciasto, dużo masy makowej z bakaliami i pyszna chrupiąca kruszonka! Warto wypróbować!

Składniki
Ciasto;
3 jajka
szklanka cukru pudru
op.cukru waniliowego
szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch;
puszka masy makowej ok.500g
2 białka
Kruszonka;
100 g margaryny
100 g mąki
100 g cukru

Składniki ciasta zmiksuj-najpierw jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj maślankę i olej a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylej na dużą blachę 25x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni ok.15 minut.
Ubij pianę z białek i wymieszaj z masą makową. Wyłóż na podpieczony spód. Szybko zagnieć kruszonkę i posyp ciasto. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!